onsdag den 31. marts 2010

En dejlig pause...

Hold da op der var lige gang i køkkenet inden frokost. Det var også nødvendigt, for der var en gulerod, hvis der var blev tid og det gjorde der jo.......
Jeg har nemlig købt den nye af Camilla Läcberg "Havfruen".
Lige nu er jeg kommet til side 41 og er godt træt af at skulle på arbejde i aften. Jeg ved ikke hvordan Camilla Läcberg gør det, men hendes fortællinger fanger mig.

LÆS DEN FØR DIN NABO ;O)

Hvad lavede jeg så i køkkenet? 
Det er påske, og i morgen får vi gæster til frokost. Så der skulle lige slås dej op til grovbrød og rugbrød, de står nu i hver sin form i køleskabet og hæver til i morgen. (Rugbrødet er ikke til i morgen, det er ikke godt før i overmorgen).

Det var det sunde...........
Der skal også være noget til den søde tand. Så jeg har prøvet en ny kage, en kirsebærtærte. En forbagt bund, med udstenende kirsebær over hældt med kirsebærsaft jævnet med maizena og hakkede mandler som låg.
Desværre var der lidt for meget saft i tærten, så det rendte over. øv øv, men den ser god ud.

Ikke nok med det, så rørte jeg lige en drømmekage sammen. Det er nok den nemmeste kage jeg bager og den er god hver gang. Så er der nogle der bliver glad til eftermiddagskaffen.

tirsdag den 30. marts 2010

såtid - snart............

Solen skinner og vi får røde kinder.................
Dejligt at solen er igennem igen. Det kribler i mine hænder og selv om jeg ved det ikke helt er tid til at så i køkkenhaven, sååååååååå kan jeg ikke lade være.

Ud og finde frøposerne fra sidste år - finde køkkenhavebøgerne, der kunne være noget nyt jeg fandt spændende i år - print en plan ud over højbedene også lige en kop kaffe - nu er jeg klar.
"Jeg har sået kruspersille
og et brev med pore løg"

"Vil jeg pusle med rødbedder,
selleri og pastinak"

To udpluk fra Halfdan Rasmussens "noget om helte" , en smuk tekst.

Jeg blev helt væk i teksten ;o)      -     Nu er jeg vidst tilbage igen, det var køkkenhaven, jeg kom fra.

Der skal jo tages højde for sædeskift, og det er lidt af et puslespil. Men det går normalt op i en højre end hed. Planen er næsten klar og der er plads til nogle nye ting i haven, hvis det pludselig skulle komme over mig.
Men jeg skal vendte lidt endnu. Det skal lige blive lidt varmere inden der skal sås, men måske prøver jeg alligevel at sætte mine hestebønner nu, skal lige...........

mandag den 29. marts 2010

kan jeg hækle..............

Jeg hørte nogen snakke om at det var nemt at hækle. Jeg har altid haft svært ved at lave de der hæklede kanter og har derfor sendt det hjem til svigermor, hvis det var nødvendigt med en hæklet kant.
Nu satte jeg mig for at prøve noget, som ikke skulle være en hæklet kant. En firkant, cirkel, eller noget bare det var hæklet. Men hvordan................

Biblioteket har gode bøger, hvor hækling står beskrevet med både billeder og tekst. BILLEDER er vigtige, for mig, det hjælper at kunne se det. Desuden hjalp Drops hækleskolevideoer mig. Jeg fik blod på tanden.

Der kom oldemorfirkanter, cirkler, blomster, knapper ud af min hæklenål. Det havde jeg aldrig drømt om. Men så var der et problem...............hvad skulle jeg bruge det til, jeg havde ikke noget som jeg lige kunne tænke mig at hækle........hm.

Det der tiltræk mig mest var oldemorfirkanterne i forskellige farver. Så efter at have funderet over det, fik jeg en genial ide - tror jeg nok ;o)
Vores gulvhynder i stuen kunne godt trænge til noget nyt...............Jeg har regnet og talt og kom frem til at jeg kun skulle bruge 122 firkanter til en hynde. Det kunne jeg gå i gang med. Der blev købt garn i fredags, så var jeg klar.

Vi skulle på weekend tur op til et hold venner ved Ålborg. Det giver et par timer i bilen, og der vil jeg gerne have noget i hænderne. Der blev næsten lavet 2 firkanter.....jubii.   Så da vi kom hjem igen om søndagen, var de første 6 firkanter hæklet - nu mangler jeg kun 116 firkanter. Det skal nok gå

fredag den 26. marts 2010

en blomst eller..........


For en stykke tid siden var jeg til kaffeslapperas. Midt på bordet stod der en brødkurv lavet i tykfilt. Jeg blev helt vild med den og mit første indtryk var at den ville være nem at lave selv.
Nu har jeg lånt kurven og tegnet mønstret af. Det er "bare" et stort stykke filt med knaphuller og så er siderne holdt sammen med en knap.

Her i weekenden skal hele familien på besøg hos nogle gode venner, og vi plejer at have en lille blomst med. Jeg kan godt ind imellem blive lidt tæt af det med blomst. Der findes så mange andre ting man kan bruge til værtindegave.
Derfor har jeg prøvet at være lidt kreativ til denne besøg. De skal have min første hjemmelavet brødkurv i filt. Jeg måtte arbejde med jeg havde, men næste gang vil jeg sørge for at der også er noget tykkere filt til motiverne.

tirsdag den 23. marts 2010

uhmmmm, tarteletter


Er der noget bedre end en god omgang tarteletter?

Når jeg får tarteletter, tænker jeg altid på min bedstemor(mormor). Åh, hun kunne lave tarteletter, og vi måtte spise alle dem vi ville. Skønt.......
I sidste uge havde jeg 5 aftenvagter. 3. og 4. aften var der en, som havde tarteletter med - nej hvor tænderne løb i vand  bare ved tanken. Tror mig, jeg fik vildt meget lyst til tarteletter. Hvad sker der så den sidste aften, så var der 2 andre, som havde tarteletter med - altså..............

Så i aften fik vi tarteletter med høns i asparges. Bo brugte lige noget af formiddagen på at hugge hovedet af to haner, og selvfølgelig ordnede han dem, så de kunne bruges til at koge suppe af. Mens jeg havde været på arbejde havde resten af familien fået kylling, og der var en rest bryst tilbage (det er mig der spiser bryst her i huset).
Nu havde vi det grundlægende for tarteletfyldet.

En god opbagt sovs, hønsekød, gulerødder, ærter, asparges, lidt salt, peber og muskatnød - hold da op hvor vi spiste - det var lækkert. 
Endelig fik vi tarteletter og de smagte "næsten" som jeg husker bedstes ;o)

Der blev endda en rest - gæt hvad jeg skal have med som madpakke på onsdag og torsdag - ja ja tarteletter

Roulade


Bradepande 38x40cm
Tykkere bund brug tallene i parentes
3 (4) æg
90 (120) g sukker
45 (60) g mel
45 (60) g kartoffelmel
evt. ½ tsk bagepulver

Fyld:
3 dl piskefløde
5 spsk. hindbærmarmelade

Pisk æggene og sukkeret i ca. 6 min. Fold det sigtede mel i dejen - forsigtigt men grundigt.

Bred dejen ud på bagepapir. Bag rouladen ved 190° i ca. 10 min, til den er gylden.

Vend rouladen ud på et stykke bagepapir, hvor der er drysset sukker på. Tag en hårdt opvredet klud og kør det over rouladens bagepapir, indtil papiret kan trækkes af. Rul rouladen sammen og lad den stå mens fyldet laves.

Pisk fløden til en blød skum. Vend forsigtigt marmeladen i.

Rul rouladen ud og smør den med fyldet. Rul den sammen igen og stil den gerne lidt i køleskabet.


Tips: Rouladen kan også rulles sammen med bare marmelade eller en smørcreme, friske bær. Lige hvad du har lyst til, selv is er godt.

onsdag den 17. marts 2010

kog dit strikketøj...........

Jeg har strikket endnu en taske. Den er fantastisk nem at strikke og det tager ikke lang tid. 
Tasken er strikket på pind 6 af Fritidsgarn, som er 100% uld og ikke er superwash behandlet.

Det er den store model jeg har strikket og igen har jeg lavet håndtagene om, så den bliver til en skuldretaske. Jeg lærte fra den første valkede taske jeg lavede, at skuldrestropperne ikke skulle være for lange og det kunne være en fordel der var en knap i til at lukke tasken med.
Denne gang er tasken blevet vasket ved 60° sammen med nogle håndklæder. Det er altid spændende, at se resultatet efter en vask - hvormeget er den nu skrumpet.

Blomsten er sat på med en sikkerhedsnål. Den inderste blomst er der strikket en tynd sølvtråd med og så er der lavet en lille sølvknop til midten.

Tasken er strikket til en god veninde, som har fødselsdag i dag - hurra! Heldigvis kunne hun lide den :o)

mandag den 15. marts 2010

påske here we come.....



Hvert år skal der males æg og laves påskeskæg. Drengene har afleveret lidt påskeskæg, så nu håber de på deres gæk ikke bliver gættet.



Jeg har pustet æg og pustet æg og gør det hvert år. 





I år er der 3 æg til hver af drengene. Mere bliver det ikke til - for det er nogle ordentlige kinder jeg får af at puste.

Resultatet bliver også flot


Når æggene er pustet fri for indhold, bliver de kogt i 15-20 min.
Efter kogningen står de til afdrypning og herefter er æggene klar til at blive malet. Her i huset maler vi med vandfarver. 

Æggene gemmer jeg fra år til år - så på grenene hænger der æg fra de sidste 3-4 år - tror jeg, det er ikke til at huske. Men det er skæg at se æggenes udvikling - for æggene bliver lysere og mere farverig med alderen - når man finder ud af ikke at lægge alle farverne på på engang ;o)



Nu har jeg en masse æg i en bøtte, de kan bruges til æggekage og andre former for kager - jeg tror jeg skal bage i morgen :o)

lørdag den 13. marts 2010

Tid til kaffe.....

Der er altid tid til en kop kaffe - især en god kop kaffe. Når vi laver kaffe sker det med frisk malede bønner. Uhmmm duften af bønnerne når de hældes op i møllen og derfra over i kaffefiltret - uhmmm det i sig selv er en nydelse.
Vores kaffemaskine består af tre dele - som det ses af billedet. Men det er ikke fordi det tager længere tid at lave kaffen. Tog lige tid i dag - 10 min fra vandet kommer over til kog til der er frisk kaffe i koppen ;o)   ikke dårligt også er kaffen både varm og dejlig.

Som regel er der noget godt til kaffen den ene dag i weekenden - det var så i dag. Da jeg i går var ude og tage noget op af fryseren, kom jeg til at se der var æblemos i fryseren.
ÆBLEMOS - guf der skulle laves æblekage!
Når jeg koger æblemos og kommer det i fryseren, er det uden sukker. Så mosen blev tøet op og kogt op med en gang sukker og en ½ vaniljestang, mums.
I dag blev den så lagt sammen med (lidt snyd) knuste makroner og til sidst flødeskum. Det var noget som kunne bruges. Der var nogle der syntes at der var for lidt..............det er da postitiv :o)

Gammeldags æblekage


1 kg æbler
500 g sukker
½ vaniljestang
½ dl vand

æblerasp:
1 dl rasp
½ dl sukker
50 g smør

pynt:
3 dl fløde

Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær æblestykkerne i små både og kog dem møre i vand under låg. Pas på med at røre i gryden, for så falder æblerne sammen og gro nemt på.
Smag æblegrøden til med sukker, er der stadig store stykker i grøden kan det sidste slås i stykker med stavblenderen.
Tilsæt vaniljestangen og lad det hele koge i 5-10 min under omrøring. Æblegrøden afkøles sammen med vaniljestangen.

Æblerasp:
Bland sukker og rasp. Smelt smørret i en pande og rist raspblandningen, indtil den er gylden og sprød. Rør ind i mellem i paspen under afkølingen.

Læg æblegrød og raps lagvis i en skål. Pynt til sidst med flødeskum.

Tips: Lidt skoldede, hakkede mandler kan blandes i raspen. I stedet for hjemmelavet æblerasp, kan man bruge det købte eller bruge knuste makroner. Makroner kan evt. lægges i blød i en æblesnaps eller lignende.

fredag den 12. marts 2010

hvad sker der nu........


Der er gang i køkkenet...........
hvad laver de nu..............
og alle er der - store som små

Det på komfuret ser varmt ud.


De har alle travlt......
Det der ligner mandler.

Det der ser mystisk ud.
Mon det bliver godt?

Det begynder at ligne noget.
Nogle sorte klumper bliver rullet.

Her bliver det hvidt.









Det er fredag - 
og idag blev slikket hjemmelavet
Bagrest: saltede mandler og honningkarameller
Forest: bolcher (salmiaksalt, lakridspulver og sort farve)
 t.v. er de rullet i flormelis, t.h. er de rullet i en blanding af salmiaksalt, lakridspulver og flormelis.

Det er første gang vi selv laver bolcher. Vi fulgte en opskrift fra Urtegaarden. Jeg havde noget glukosesirup, og ville gerne bruge det. Urtegaarden havde en opskrift hvor glukosesirup blev brugt. 
Jeg vil ikke anbefale at bruge glukosesirup den første gang man laver bolcher eller hvis der er børn, som skal hjælpe til. Bolchemassen bliver meget varm og meget hurtigt kold, så der er ikke lang tid til at lave bolcherne i. 

Næste gang bruger vi druesukker i grundmassen, for så er den ikke så varm når den skal klippes og der er god tid til at forme bolsjerne. Jeg er sikker på at der bliver en næste gang, for bolcherne smager rigtig godt og tidsmæssigt tager det ikke lang tid. 

der er forår i min have.........

Energien vender langsom tilbage................ jubii, så ikke mere snak om snot m.m. jeg vil ikke tænke mere på det!
Se lige et billede, jeg kommer helt i godt humør og tror nu at foråret er kommet.......... Efter den første kop morgenkaffe, tog jeg overtøjet på og gik ud i haven. Det er langtid siden jeg har været ude i vores have og nu hvor sneen er smeltet og jorden tøet op - er alting helt smattet......
Godt klædt på og med kameraet i hånden gik jeg ud for at finde tegn på foråret - og ja - der er forår i min have.
Syrenen står med knop og pilen har fået gæslinger.
Det pibler og gro rundt i hele haven.
 Det er skønt  og jeg glæder mig - for nu kommer tiden med blomster i haven.
Se lige julerosen - den blomster snart. Jeg elsker julerosen og har den også i hvid.

Jeg var lige en tur rundt om mine højbede - hvad skal jeg dyrke i år. Jeg kan mærke at det snart er ved at blive havetid - der skal plantes og sås og der skal jord op under neglene. 
Det at roede i jorden skulle være så sundt og sætte humøret i vejret - vi indånder nogle bakterier som får hjernen til at frigive nogle humørstoffer. 

Er humøret er lavt - så gå ud og  plante, hive ukrudt op, bare du får vendt jorden, så de gode duftstoffer bliver frigivet. Du får ikke bare et godt humør, men du får også noget pænt at se på ;o)

torsdag den 11. marts 2010

alene hjemme.........

Nu er resten af familien taget til skolefest og her sidder jeg alene.......
Det skal blive godt med lidt ro omkring mig og jeg har tænkt mig at smide benene op i sofaen og læse en bog.

Efter et længere kig på boghylden, fandt jeg denne Maria Lang bog "Vi var 13 i klassen". En god krimi med Christer Wijk, som den kloge opdager. Christer har altid opdaget noget, som andre har overset og derfor er det Christer der finder den rigtige skyldig.

En fantastisk måde at bruge aften på. Maria Lang er i samme genrer som Agatha Christie.
Jeg vil skynde mig ned i stuen, nyde varmen fra pejsen og læse en god bog igen.......

ok ide..............

En gang havde jeg ikke nogle planter der levede længe i mine vindueskarme.  Det er slut nu - jeg har fundet løsningen og nu blomster det lystigt i mit hus.
Tænk sig at det skulle blive orkideen, som jeg kunne holde liv i. 
Jeg havde indtil for nogle år siden troet det var en svær plante at holde liv i - men jeg tog fejl. Det er lige en plante for en som mig. Jeg er ikke god til de planter, som skal have vand hele tiden (en gang i ugen), de dør for mig.
Men orkide skal ikke vandes for tit. Jeg har findet ud af en rigtig god løsning til mine orkideer. De står i blød i kold, kogt vand en halv times tid også kan de klare sig en  2-3 ugers tid. Desuden står de i glasskåle, så kan jeg se hvornår barken bliver for tør. Når der er tid til blomster får de lidt ekstra godt i form af orkide-gødning. 
Og det virker, de blomster igen og igen - dog er der en som blomster for første gang siden jeg fik den. Det er den på ovenstående billede, en cattleya - men nu blomster den og jeg nyder det ekstra meget.
Når en orkide har afblomstret og den ikke skyder med nye knopper, så prøv at klippe blomstergrenen ned lige over det 3. øje - det kan engang imellem få orkideen til at sætte nye knopper igen.

Lige nu har jeg 9 orkideer (Phalaenopsis-hybrid) og 2 fruesko (en orkideart, der også findes i den danske natrur) og 1 cattleya.

Kirsebærmuffins

ca. 12 stk.

125 g blødt smør
250 g sukker
2 æg
225 g hvedemel
45 g kokosmel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniljesukker
2 dl mælk
200 g kirsebær
1 spsk. kartoffelmel

smørcrem:
75 g blødt smør
60 g flormelis
evt. lidt naturlig rød frugtfarve

Skyl og udsten kirsebærrene - de kan kommes i dejen på følgende måde: hele, i små stykker eller purerede.
Rør smør og sukker luftigt og pisk æggene i et ad gangen. Bland de tørre ingredienser sammen og rør det i smørblandingen sammen med mælken.

Hvis kirsebærrene er hele eller i små stykker, vendes de med kartoffelmelet og vendes i dejen. Hæld dejen i muffinsforme.

Hvis kirsebærrene er purerede, lægges de lagvis med dejen i muffinsformene, evt. rør en enkelt gang rundt med en ske, så bliver hvert enkelt muffin marmoreret.

Muffins bages ved 200° i 18 min. eller til de er gyldne.

Pisk smørret luftigt med flormelis og pisk evt. lidt frugtfarve i. Dekorer de afkølede muffins med smørcremen og server. Kan spises uden.

Tips: Jeg bagte kirsebærmuffins med hele kirsebær, det giver ikke meget kirsebær smag til muffins, derfor vil jeg foreslå at kirsebærene skæres i mindre stykker og vendes i dejen, eller at kirsebærene bliver purerede for derefter at kunne marmorer dejen. Helt lige som jeg har beskrevet oven over.

onsdag den 10. marts 2010

der bor en bager.........

Utroligt........ selv om man er sløj, træt, snottet og ikke har et sted på kroppen, som ikke gør ondt - så rejser man sig op og bager til sine børn - hvad man ikke gør for disse kære poder ;o)

I weekenden fik de brunsviger - ok, de hjalp til med at bage den, det var hyggeligt og brunsvigeren blev rigtig god. Den kan godt anbefales.


I går var der en kammerat med hjem også plejer mor at bage noget godt til eftermiddagskaffen. Det skal lige siges jeg næsten er over denne omgang influenca -jubii! Så der blev hevet nogle hindbær op af fryseren og fundet noget hvid chokolade ude under trappen.
Det vigtigste til muffins med hindbær og hvid chokolade - der gik ikke mange minutter fra alle drengene havde sat sig til bords til alle 12 muffins var væk............så jeg antager at de smagte godt :o)

Det er nu ikke kun kager, der er blevet bagt. Når man ikke køber brød, så kan bageren ikke bare være syg i flere dage uden familien bliver brød flov. Så røremaskinen har også været igang og sørget for grovbrød og rugbrød, der skal helst noget brød til pålægget. Pyt pyt, jeg kan godt lide at bage, selvom det ikke er helt så sjovt med vat og hammerslag i hovedet, men jeg slapper af med mit bageri.

I dag står der også kagebagning på skemaet - for i morgen er der skolefest for hele skolen. Så er der brug for kage til deres rullende kaffe/kage-bod og der kommer selvfølgelig en kage her fra. Det bliver til nogle kirsebærmuffins - bare for at lave noget andet end en skærekage.

Brunsviger

1 stor bradepande

5 dl lunkent vand
50 g gør
2 æg
100 g sukker
10 g salt
900 g hvedemel
75 g blødt smør
lidt smeltet smør til formen

Remonce:
100 g marcipan
250 g brun farin
250 g blødt smør
½ dl sirup
25 g kanel
 lidt ekstra brun farin til at drysse med

Rør gæren ud i det lunkne vand. Rør æggene i, tilsæt sukker, salt og hvedemel. Ælt det hele sammen og til sidst tilsættes smørret. Dejen æltes til den er glat og smidig. Dejen skal hvile i 30 min.

Rul dejen ud, så den passer i bradepanden. Læg dejen på den smør smurte bradepande. Tryk smår fordybninger med fingrene over hele dejen - huler til remoncen.

Remoncen: rør marcipan og brun farin sammen. Rør det bløde smør i - bland det godt så der ikke er nogle klumper. Tilsæt sirup og kanel. Smør remoncen ud over dejen og drys til sidst lidt brun farin ovne på remoncen.

Brunsvigeren skal hæve lunt i ca. 1 time. Bag den ved 200° i ca. 18-20 min. Afkøles før servering.

Brunsvigeren kan pyntes med glasur eller som nordjyderne gør med flødeskum og rød-gele. Vi spiser helst brunsvigeren som den er og samme dag (inden for 5-6 timer) - da den hurtig bliver tør.

Tips: Den rå brunsviger kan fryses, når den er smurt med remoncen. Så skal den hæve og bages efter optøning. Den kan også stå et par dage i køleskabet, og så bages når man er lækkersulten.

søndag den 7. marts 2010

The woman in red.........

Nyt projekt ................ jubii
Engang før jul fandt jeg dette garn Loðband Einband. Det er 100% uld garn fra Island. Jeg købt nogle nøgler i denne vinrøde farve - garnet var tiltænkt denne bolero, men jeg vidste ikke om den ville passe ind med strikkefasthed. Det fremgår ikke på garnet hvad strikkefasteheden er, men det problem er ikke større end det kan løses.

Så med lang næse og et hoved af vat har jeg fået lavet en strikkefasthed og HURRA den passer på den til boleroen.

Nu vil jeg vente med at gå i gang til hoved fungere bedre, bare for at være sikker på at jeg ikke for startet forkert på boleroen.
Jeg tror og håber på den bliver flot i garnet fra Istex.

Endelig...............

Langt om længe kunne jeg hente denne bog af Lene Holme Samsøe. Jeg hentede den onsdag eftermiddag lige inden jeg tog på arbejde. Glæden var stor, for jeg havde reservert bogen i december på den lokale bibliotek.  Nu har jeg den endelig i hånden. Som sagt glædede jeg mig til at kigge i bogen, for jeg havde forelsket mig i den bolero, som er afbilledet på forsiden.

Glæden blev kort - havde planlagt at studere bogen nøje torsdag, men men men ting går ikke altid som planlagt. Jeg blev syg onsdag aften (plejer ikke at blive syg - plejer er død!) og er først i dag så klar i hovedet til at kunne skrive her.  Pyt - livet går vidre og der er lys for ude ;o)

Er du til strik med lidt feminin toch, så få fat i denne bog. Der er strik til næsten en hver lejlighed. Det er strik med fine detaljer og i facon.
Jeg er helt enig med Lene Holme Samsøe når hun skriver:

Et strikketøj er nemlig godt for så meget - det er afstresning og sjælepleje at sidde med; det er kreativ energi, der kommer til udfoldelse når farver og mønstre kombineres på nye måder, og det er glæden ved at fremstille og bære smukt tøj - eller forære det væk.

mandag den 1. marts 2010

top .......

Færdig.......

Den grønne top strikket i Marks & Kattens "frame trend" er færdig.
Resultatet er blevet lige som det skulle. Toppen vil helt sikkert blive brugt meget her i resten af vinteren, den er en dejlig varme kilde - består af 75% uld, mmmmmm.